måndag 27 december 2010

Den Gode Förloraren, eller Den Ständige 2:an

Ulrika, eller kanske Michelle. Med tanke på hur många Lindor den här generationen var utsmyckad med, så säkert en Linda. Eller kanske en Anna, ja Anna kan det säkert också ha varit. Sara eller Carolina? Ja, kanske hette hon något i den vägen. Det fanns ju en enorm massa Helenor, men jag tror inte det var hon. Helena var säkert bästis till Ulrika/Linda/Anna eller vad hon nu hette, men det var inte hon. Säkert någon sorts side kick, men nej, det var inte hon som var Hon.

Hon som inte riktigt hade någon dipp av grisrosa höstnylle och aldrig hade samma hårfärg som en leverpastej, utan som var jämnbäst rakt över. Vars villa inrymde en bodega med röda heltäckningsmattor på väggarna. Kanske inte så smakfullt idag, men längst upp i näringskedjan då. Hon som hade så lätt för sig i skolan, en storasyster med superkoll på hur en kalasdräkt skulle se ut och när man skulle börja använda Jane Helen deodorant och alltid en sådär perfekt tre veckors utväxt permanent. Precis som du minns det, om du nu vågar göra det, så var den där Ulrika/Linda/Annan troligtvis också helt omöjlig att uppnå. Så nära men så långt borta, på för hög piedestal, för täta föräldrar, out of your reach och för välmående solbränd hela året om.

Vågar du även minnas dessa outtalade koder? Dessa företeelser och ting du inte kunde sätta ord på, men som du alltid kände fanns där. Vågar du nysta fram skillnaden mellan exempelvis Anna och Helena, eller mellan Linda och, låt oss säga, Annelie. Mellan hon som var självklar nummer ett och hon som aldrig kunde bli någonting annat än en kronprinsessa, en högra hand eller en tacksam sidekick. Skillnaden mellan hettan i klassrummets själva epicentrum och känslan av ljumhet i dess entourage?

Om du nu förmår dig att se dessa skillnader och till synes osynliga koder, så ser du säkert också var någonstans du själv hamnade, var du själv passade in. Var du den ständige herren på täppan, under de hårda vintermånaderna, då skolgårdens framplogade snöberg blev en hackkycklingarnas skärseld? Var du landhockeyplanens kung, FA´n:s häradshövding, Hemkunskapens hormonella bombman? Eller nöjde du dig med att ha nått finalen i skolans pingisturnering och gladeligen gick och hämtade ut diplomet med siffran 2 på? Var det viktigast att bli vald först av alla eller var du njutningsfullt upphissad i känslan av att blivit en av de åtta killarna som fick inbjudan till barndomens allra första Party?

Ser du bilden? Kan du lägga pusslet? Klarnar det? Fick du köra Ryska Postens handtag, famntag, klapp eller kyss med stekheta Anna, eller fick du nöja dig med en långtradare med den alltid leende Liana? Fick du baka bullar i Saras bubbelpool, medan hennes föräldrar var på weekendresa till New York, eller hyrde du moviebox med hennes högra hand, när aktuell morsa jobbade natt? Fick du köra rally med Linda eller nöjde du dig med ett trosresår-armband från hennes finniga granne?

Håller du på ett Arsenal som skall gå upp i serieledning eller på ett Arsenal som skall klara av tredje - fjärdeplatsen? Lever du för en FA-cuppokal eller nöjer du dig med ett vackert upprullande av handbollsförsvar? En utsökt delikat genomskärare eller ett diehard-sparka in mittback, målvakt och kanske också bollen i mål-mål? Om snälla pojkar inte får kyssa vackra flickor, är vi då den snälle trevligheten till vattenkammat sidbena eller han som landar den tyngsta av erövringar?

Skall vi nöja oss med ett poäng mot ett titelförsvarande chelsky eller skall vi fullständigt äga vår tidigare så ointagliga borg, och inte låta en jävel komma över bron? Skall vi hålla avståndet ner till spurs eller skall vi äta upp manu´s poängövertag? Om vi leder med 1-0 i 67:e, är du lugnt vaggad i säkerhet över minst en poäng eller nervvraksrädd för en sen rysskvittering?

Ser du bilden? Kan du lägga pusslet? Klarnar det? Vill du att vi skall nöja oss med långtradaren klassens genomsnittsfjortis så gärna ger oss eller kastar du den åt sidan för att erövra famntaget med skolgårdens drottning? Nöjer vi oss med det vi får, eller ser vi till att alltid fortsätta sträva efter det vi ännu inte har? Är du glad över ett gott deltagit eller ser du alltets mening i vinsten? Är vi roligaste killen med busrufsigt hår och tokroligaste flugan eller är vi han som klassens mest välutvecklade libidoform dansar sista tryckaren med? Alphavilles Forever Young med potential till lite grovhångel?

Glädjer vi oss övar att Liverpool backar, spurs har svårt med att dubbelköra ligan och CL, eller ger dvi oss f-n på att vi, just vi, skall bli störst, bästa och vackrast!? Att vi skall landa, att vi skall erövra! Att vi, i slutet av maj, skall ha landat fotbollens libidinösa epicentrums allra vackraste ängsmarker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar