tisdag 18 januari 2011

Elland Road vs Ashburton Grove 1-0

I morgon kväll, någon gång då. Förhoppningsvis. Någon gång i morgon kväll återupprättas, förhoppningsvis, någon form av heder.

Då begreppet heder nu för tiden är nedsmutsat och missbrukat av små, rädda och helt sinnesslakande män i relation till starkare kvinnor, så skall begreppet här, varsamt återtas i en relevant kontext.

I morgon kväll möter dock ditt, mitt och hela D&M-redaktionens Arsenal Leeds United AFC i en returmatch i FA-kuppens tredje omgång. Och då måste Arsenals känsla av heder, känsla av att rakryggat stå upp, återtas. För då en gång inte är en gång, så är tre, fyra, ja till och med fem, gånger en ovana på gränsen till att cementeras till mönster, en norm.

Leeds United AFC är för många The Dirty Leeds, representanterna för den fula fotbollen, som under Don Reives ledning spred skräck runt om på de engelska arenorna när de slog sig fram till titlar under senare 60- och tidiga 70-talet. För andra, eller kanske snarare för samma personer så är Leeds United prototypen till lag som dagens mancity eller gårdagens chelsea fc. När de under åren runt millennieskiftet satte transferrekord i parti och minut och var ett lag som, med till brisningsgränsen spända, och dopade, ekonomiska muskler gled omkring i den europeiska gräddfilen.

För andra så är ett lag som Leeds i stället en symbol för oändlig lojalitet, för att sida vid sida vandra genom snåriga skogar och slutligen finna en glänta för vila och återhämtning. Ett Leeds som inte är prototypen för köpelag som chelsea och mancity, utan i stället för starka supporterkulturer såsom AFC Wimbledon och FC United of Manchester.

Så oavsett vilket Leeds du ser framför dig i morgon, det smutsiga, pengastinna eller det av lojala fans stöttade (eller för den delen det rultigt brolinska Leeds…), så är de dina motståndare. Det är mot Leeds ditt Arsenal måste återupprätta den heder som förlorades, inte hemma mot dem utan, borta mot Ipswich och hemma mot Toons, West Brom och spurs. Det är mot Leeds som undantagen skall återföras till den kolumn, som är just för undantag och då Arsenals fansskara skall återfå den trygghet och det, i varje fall relativa, lugn, som bör finnas när ett bra lag möter ett klart sämre.

I kväll vill D&M se elva Stand Up Guy’s som också biter ifrån, som inte tar skit utan som även kan göra fulgörat. Elva unga män som gör sitt absolut yttersta, som är som bäst när det bäst behövs och som ser till att Leeds, med all respekt, insatser i FA-kuppen stannar vid dess tredje omgång. D&M vill inte se alibispelare som Denilson på planen, är lättad över Sagnas återkomst och gläds över att Wojciech Szczesny måste anses vara en av ligans bästa tredjemålvakter.

Så om D&M säger Leeds United AFC vs Arsenal FC 0-2, så måste vi lyfta på hatten och tillstå att matchen Elland Road - Ashburton Grove slutar 1-0.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar