måndag 14 februari 2011

Från UEFA med kärlek

Den planerade vita veckan blev allt annat än vit men vi lämnar det därhän och siktar framåt. Och ur fortfarande glöggdoftande dimmor vandrar vi mot vårens ljusnande upplösningar. Vi lyfter på barrträdens grenar, kikar fram och ser efter vad morgondagen, eller snarare övermorgon, har i sitt sköte. Och överraskning, där ligger ett litet paket och på det är skrivet: ”Från UEFA till alla Fotbollskonsumenter Världen Över” och i stället för ett passande rim så står det ”Mycket löö för pengarna”.

För D&M är ligan det absolut främsta. Gamla Europakuppen var toppen men som den ultrareaktionär D&M ser det är Champions League till för konsumenterna mer än för fantasterna. CL är, för fans till ett lag som Arsenal, mer en ekonomisk käpphäst en sportslig. Spelar ditt favoritlag i en liga som består av två lag med bihang eller i en där monetärt granitstarka och inflytelserika ägare drar trådar efter egna primitiva behov. Ja då är CL inte ekonomi utan sport, och din chans att få engagera dig i ett trovärdigt sammanhang. Men håller du på ett lag som Arsenal, som spelar i en liga där nästjumbon slagit två av fyra topplag, där bortamatcher mot de sämre lagen är lika svåra som de mot topplagen, ja då är CL på sin höjd en krydda.

Fast så var det ju det här med Mycket löö för pengarna. Våra vänner i UEFA var konsekventa nog att göra åttondelsfinalerna så optimala som bara var möjligt. För konsumenterna, för reklamprånglarna och för rättighetsinnehavarna, vilket i slutändan betyder för UEFA´s plånbok. De gav Arsenal en åttondel som bara delvis handlar om att ta sig vidare till kvartsfinalen. De gav oss ett möte mellan två lag som skall stå för den vackra fotbollen, barca vs fattigmansbarca och de gav oss Cesc mot Katalonien. Den vackre och unge filosofen mot den gamle skrynklige surgubben, världens bästa akademi mot de som dammsuger kontinenten på talanger i alldeles för ung ålder och de gav oss Unicef vs det nedsmutsande flygbolaget.

Denna vecka kommer, oavsett vår åsikt, inte peaka i söndagens traditionstyngda FA-kuppmatch. Världens samlade fotbollskonsumenter kommer inte gå upp i brygga för ett derby mot Leyton Orient. Allas ögon kommer att riktas mot onsdagens hemmamatch mot klubben som anser sig vara mer än en klubb, mot mötet som är mer än en åttondelsfinal och mot matchen mellan klubben som har för vana att vinna, i princip, allt den ställer upp i, mot den som inte vunnit någonting på fem år.

Och alla de fria fåglarna, alla de löst sammanslutna trådarna som i slutändan alltid knytes ihop till ett Davidsson och Mannen. Vi vill ju inte vara sämre, inte vara utan koll och inte hänga med. Därför kör vi röd vecka, vi kör i ett ständigt läge rött. Rött såsom i kamp och blod, rött så som i bultande kärlek och rött såsom i ett stolt utspänt bröst med en guldfärgad kanon.

2 kommentarer:

  1. Jag lånar din bild Mannen. Bra tändvätska du levererade.

    SvaraRadera
  2. Kommentar till den smålöjliga tröjan. Köpte en HSV-halsduk (i Hamburg således) med texten "Stedt auf und pisst die Bayern an" + en riktig "pisse-nisse"-figur.

    SvaraRadera