fredag 11 februari 2011

Mitt livs Novell eller En irländare från Barnsley

Född av en engelsk moder och son till en irländsk far. Född och uppvuxen i den gamla keltiska tillflyktsorten Yorkshire, med sunda irländska värderingar grundade på generationers barkbrödsintag, hungersnöd och inavel. Med en sådan optimerad start på livet gick det bara utför, alternativt uppför, för lille Michael Joseph. För nämnde Michael Joseph visade sig inte bara vara en fullt duglig äppelknyckare och habil Guinnessdrickare, utan även kunna fungera som någon form av central försvarsgeneral i sporten association football.

Han började i hemstadens stolthet Tykes och hade några, utifrån hans och klubbens säkerligen relativt begränsade horisonter, framgångsrika år på Oakwell. De klättrade förvisso ytterst långsamt, men ändock uppåt i seriesystemet och Michael Joseph var den trygge pelare varpå det defensiva ansvaret lades. Han bar också detta ansvar utan svårigheter och han gjorde det så bra så att den bäbyblåa delen av Madchester ropade hans namn. De bäbyblå roade sig, och sina tandlösa Eastlandsvänner, i dåvarande division två, men tog sig, inte helt utan Michael Josephs hjälp, upp i landets förstadivision redan hans första år i klubben.

Lyckan var så total i den irländska familjens sköte, det vill säga det alkoholstinkande köket. Familjens överhuvud, Fader Charles, fick med stor stolthet i sitt oändligt stolta irländska hjärta, se sonen ta på sig det irländska landslagets gröna tröja. Och om D&M inte minns helt fel, så gick det faktiskt att skönja en tillstymmelse till tår i den annars granithårde Charles ögonvrå. Michael Joseph har själv uppgivit att hans kamrater i landslaget, några år senare när Michael Joseph blevit utsedd till lagkapten, kallade honom för Kapten Fantastisk. Tänk vilken stolthet som då, likt varm choklad med tillsatt aspartam, måste ha spridit sig i samtliga familjemedlemmars redan så varmstolt irländska hjärtan.

Efter att ha varit på inventering av sina keltiska rötter, i den grönvita delen av Glasgow, fick Michael Joseph för sig att busa till det något riktigt enormt och valde att flytta till franska Ligue 2 och Lyonlaget Olympique. För Olympique gick det, eftersom de detta år blev uppflyttade till Ligue 1, alldeles utmärkt, men för Michael Joseph gick det väll lite sådär. Det fanns liksom inte riktigt plats för en irländare från Barnsley i den olympiska glansen. Somliga talade om skadeotur medan andra talade om annat.

Men Michael Joseph är inte dummare än han gör på sig, varför han tog skeden i mun och lånade ut sig till, den kanske mer passande Bermondseyklubben, Millwall. Efter att de, i Michael Josephs sällskap, ramlat ur dåvarande division ett, tyckte samtliga inblandade att det passade utmärkt att signera en övergång till klubben. Men efter en period av sagoöverlappning så tog den ena slut och den andra vid. För här nere i Bermondsey avslutas sagan om fotbollsspelaren Michael Joseph. I samma stund som den ena sagan fick sitt Snipp, snapp, slut, så fick en annan sitt Det var en gång.

För det var en gång en liten pojke som hette Michael Joseph. En son till en stolt irländsk fader, en pojke med rena tankar och sunda värderingar. En pojke som efter att ha lekt fotbollspelare så till den milda grad att han gjort sig omöjlig, därefter bestämde sig för att leka fotbollsmanager. Och det här måste vi ha i åtanke. För även om Michael Joseph ibland blir väldigt arg och högljutt skriker av ilska, om han inte får sin vilja igenom eller om någon säger något som verkar elakt om honom eller om hans nära, så är han innerst inne bara en snäll liten irländsk pojke.

Var man är sin egen historias produkt, så även små pojkar som leker fotbollsmanagers. Glöm inte det en lördagseftermiddag. Glöm inte att tänka några snälla och förmildrande tankar om lille Michael Joseph från Barnsley. Han gör nog så gott han kan, han. Och tänk på hur stolt pappa Charles måste vara över att hans lille pojk får vara med och leka med de riktigt stora pojkarna. Att lillgrabben får vara med ända nere i stora London, ända uppe i fina Barcleys Premier League. Tänka sig, tänka sig hur det kan gå för en irländare från Barnsley.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar